Filozofie vinařství

Filozofie našeho mikrovinařství je založena na lásce k vínu a k přírodě. Snažíme se dělat přírodní – chcete-li naturální vína.

„Kvalita se rodí ve vinici“ Tuto větu jsme často slýchávali při studiích na vysoké škole na zahradnické fakultě v Lednici. Proto pracujeme jen se zdravými hrozny, které mají předpoklad pro vynikající víno.

Naše smýšlení je takové, že chceme z hroznů „vymáčknout“ to nejlepší, takže preferujeme delší maceraci rmutu u bílých vín a co nejdelší kontakt se slupkami a semínky u červených vín. Naší oblíbenou záležitostí jsou vína tzv. oranžová, tj. bílá vína, která se vyrábí technologií červených vín, kdy fermentace probíhá „na rmutu“.

Nepoužíváme uměle selektované kvasinky, ale mošty zakvášíme spontánně, chceme, aby se ve vínech projevila poloha vinice a především terroir. Vína školíme v dřevěných sudech o objemu 225l, takže každý sud je raritou ve sklepě. Použití enologických aditiv ve vínech eliminujeme pouze na oxid siřičitý, se kterým nakládáme jako se zlatem. U většiny vín neprovádíme ani čiření vín a filtraci. Jelikož jsme mladí progresivní vinaři, občas děláme i punková vína, takže zkoušíme nové/staré technologie. Např. Kvevri. Což je způsob výroby vína starý několik tisíc let. Dále pracujeme s jemnými kvasničními kaly a třapinou u bílých vín.

Vína lahvujeme nefiltrovaná, nečiřena, a když ročník dovolí, tak i nesířená. Chceme dělat ryze naturální vína, která budou odrážet svoje terroir a rukopis vinaře. Je to prostě punk-wine.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial